szwedzkie bułeczki drożdżowe

2_mini

Jest drugą najdroższą przyprawą na świecie. Od 3000 lat w swojej kuchni wykorzystują go Chińczycy i mieszkańcy Indii. Jest także niezastąpionym składnikiem wielu skandynawskich wypieków, w tym szwedzkich bułeczek drożdżowych. O jakiej przyprawie mowa?

Sposób przygotowania:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • łyżeczka cukru
  • 130 g mąki chlebowej

W dużej misce rozrób drożdże z cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Połącz wszystkie składniki, a następnie odstaw na 10 minut.

  • 1 łyżeczka świeżo startego kardamonu
  • 65 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 260 g mąki chlebowej
  • szczypta soli

Dodaj do masy kardamon, cukier, szczyptę soli i roztopione mleko. Dobrze połącz. Dodaj mąkę, dokładnie rozrób ciasto i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

  • ok. 10 g masła o temperaturze pokojowej
  • ok. 50 g brązowego cukru
  • cynamon w proszku
  • 1 rozbite jajko

Rozbij masę i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posmaruj ciasto masłem, a następnie równomiernie posyp cukrem i cynamonem.

Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokrój na bułeczki o szerokości 4 cm. Przełóż ciasteczka na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj szmatką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, posmaruj rozbitym jajkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz ok. 10 minut, aż bułeczki nabiorą złocistego koloru.

3_mini

 

3 Comments

  • Reply November 12, 2013

    ladylaura.

    Wspaniałe bułeczki ,pozdrawiam.

  • Reply November 13, 2013

    mopswkuchni

    Ja też wczoraj robiłam kanelbullar ;) Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska :)

  • Reply February 17, 2015

    Marta

    A mozna uzyc zwyklej maki? czemu jest chlebowa w przepisie? jaka jest roznica w smaku?

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to ladylaura. Cancel reply