pieczone młode ziemniaki

DSC_0112.jpg

Czy wiesz, że pierwsze uprawy ziemniaków pochodzą z dzisiejszych terenów Peru i Chile i sięgają 8000 roku p.n.e.?

A wiesz, że Szkoci przez długi czas nie jadali ziemniaków, ponieważ były to warzywa, o których nie wspomina Biblia?

W takim razie na pewno wiesz, że ziemniaki były pierwszym warzywem wyhodowanym w przestrzeni kosmicznej?

Jeśli Twoja odpowiedź to trzykrotne NIE, może czas na kolejną niespodziankę – ziemniaki zapiekane w soli. Dodaj 2 szklanki i nie martw się, że ziemniaki będą smakować jak kopalnia w Wieliczce. Sól zamieni się w skorupkę, która otuli ziemniaki, zapewniając równo wypieczone i naprawdę smaczne danie.

DSC_0131.jpg

Składniki:

  • 5 dużych młodych ziemniaków
  • główka czosnku
  • szczypta tymianku lub rozmarynu
  • 2 szklanki soli
  • oliwa z oliwek
  • jogurt grecki
  • szczypiorek, rzodkiewka
  • 10 dag boczku

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Oczyść ziemniaki i przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego solą.

DSC_0112.jpg

Dodaj zioła i naciętą od góry główkę czosnku.

DSC_0115.jpg

Dokładnie zakryj naczynie srebrną folią i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.

Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe, zdejmij z naczynia folię i wyjmij z niego czosnek.

Jeśli możesz, podkręć temperaturę do 250°C, posmaruj ziemniaki oliwą i piecz jeszcze 15 minut.

W międzyczasie pokrój szczypiorek i rzodkiewkę, podsmaż boczek, a gdy czosnek ostygnie przeciśnij przez praskę i połącz z jogurtem greckim i szczyptą soli.

DSC_0136.jpg

Wyjmij ziemniaki z piekarnika, przełóż na talerz i delikatnie natnij przez środek. Podawaj z sosem czosnkowym, szczypiorkiem, rzodkiewką i boczkiem.

1 Comment

  • Reply May 15, 2013

    Karolina

    Piękne zdjęcia. Ale mam teraz ochotę na młode ziemniaki mmmm:)

Leave a Reply