domowe pesto szpinakowe

DSC_0267.jpg

Od jakiegoś czasu próbuję na balkonie wyhodować swoje własne przyprawy. Zasiałam rukolę, bazylię, rozmaryn, tymianek, lawendę, jarmuż i parę innych ziół, z których już za chwilę mam nadzieję zrobić własne pesto.

Tymczasem jednak, posiłkując się tym, co mogę dostać na bazarku, eksperymentuję z włoskim klasykiem.

DSC_0294.jpg

Potrzebne będą:

  • 4 garście liści szpinaku
  • połówka cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 papryczka chili
  • spora garść orzechów włoskich
  • ok. 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g startego parmezanu

Dokładnie opłucz szpinak i zmiksuj w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Orzechy włoskie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut. Dodaj orzechy i oliwę do szpinaku. Zmiksuj. Przełóż pesto do miseczki i połącz ze startym parmezanem.

PS. Jeśli nie wykorzystasz całego pesto od razu, możesz przechowywać je w lodówce przez tydzień.

DSC_0305.jpg

 

Be first to comment