smaki na wiosnę

nie będę pisać o niedawnym Food Blogger Fest, z którego relację znaleźć można na każdym blogu kulinarnym. Ale nie mogę nie napisać o pierwszej  prezentacji, którą w ramach tego wydarzenia poprowadziła Basia Ritz, a mianowicie o trendach w smakach w 2013.

Otóż raz do roku badacze, szefowie kuchni, naukowcy, dietetycy, marketingowcy i grupa ekspertów śledzących najnowsze trendy opracowuje zbiór (dość enigmatycznie brzmiących) tendencji, które czekają nas w kolejnym roku.

W 2013 postawcie na autorską kuchnię bez kompromisów, czyli klasyczne dania lub smaki z twistem, który pokaże prawdziwą naturę kucharza takie jak humus z zielonego groszku albo gorzka czekolada ze słodką bazylią i marakują. Znajdźcie kulinarną harmonię, dzięki świadomym i zdrowym wyborom dopasowanym do trybu życia i odkryjcie ukryty potencjał znanych składników, szykując na przykład mięso z cynamonem. A żeby zrobiło się bardziej wakacyjnie, oswójcie ulubione smaki egzotyki, i cieszcie się nimi nie tylko na wakacjach. Proste?

Zobaczcie cały raport!

Sprouted Kitchen

Zaczytuję się w przepisach Sary Forte, która razem z mężem prowadzi bloga Sprouted Kitchen i wydała książkę o zdrowym i fajnym jedzeniu. Podoba mi się prostota ich przepisów, podejście „to nie nauka, ale sztuka” i założenie, że i tak jako czytelnik musisz znaleźć swój smak, dodając „trochę więcej tego i trochę mniej tamtego”. Ufam im i w tym miesiącu na pewno zrobię makaron soba z jarmużem i brukselką.

Co Dziś Zjem na Śniadanie

Oglądam zdjęcia Marty z Co Dziś Zjem na Śniadanie i strasznie zazdroszczę jej tego, że mogła żyć w Berlinie a teraz w San Francisco. Zjadam wzrokiem wszystkie śniadania, które przygotowuje – na słodko, na słono, z piekarnika, z patelni, na pankejku… I tylko zastanawiam się, dlaczego ja nie mam czasu na takie śniadanie…

mięsa brak

Od jakiegoś czasu w Warszawie pojawiają się miejsca coraz bardziej zdrowe, a od początku tego roku robi się coraz bardziej bezmięsnie. Chwil temu parę otworzyła się na Powiślu restauracja Veg Deli, w której pięknym jasnym i skandynawskim wręcz wnętrzu serwowane są cuda z kaszy, orzechów i warzyw. A już niedługo otwarty zostanie wegan burger Krowarzywa. Jestem bardzo ciekawa, jak będą smakować pieczone na miejscu bułki i jak sprawdzą się bezmięsne ekoburgery tym bardziej, że ciśnienie rośnie, bo osób, które to lubią i chciałyby spróbować jest już na Facebooku ponad 3 tysiące…

Hollendaise na Wielkanoc

I w końcu szykuję się do zrobienia sosu holenderskiego w mikserze. Naprawdę zobaczcie sami:

 

Be first to comment