szwedzkie lussekatter

lussekatter

Za kilka lat będę gotować i piec w mojej własnej wymarzonej kuchni. Na jednej ze ścian staną bielone szafki z blatami z jasnego drewna, w rogu znajdzie się oryginalna błękitna lodówka Smeg, a na środku będzie długi stary stół z ciemnego drewna zastawiony rzędem różnych białych krzeseł. Na stole ustawiony będzie kosz z owocami, a na oknie ciągnącym się przez całą długość pomieszczenia rozkwitną: bazylia, tymianek, rozmaryn, kolendra i mięta.

Tymczasem, w prawdziwie skandynawkim stylu, czas zrobić Lussekatter – szwedzkie drożdżówki z szafranem. Szwedzi pieką je 13 grudnia w święto świętej Łucji, z którą (podobno) są związane, ja piekę niezależnie od pory roku i podaję z dżemem, który akurat mam pod ręką.

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • 0,4 g szafranu
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietany 36%
  • 220 g cukru
  • 1 nieduże jajo
  • 700 g mąki
  • szczypta soli
  • rodzynki do dekoracji

W garnku roztop masło, a następnie połącz z szafranem, mlekiem i śmietanką i podgrzej. Kiedy masa zrobi się delikatnie ciepła, przełóż drożdże do dużej miski i połącz ze składnikami z garnka. Dodaj jajko, cukier i odrobinę soli, a także większą część mąki, tak aby ciasto miało gładką konsystencję.

Uformuj kulę i odstaw ciasto przykryte szmatką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je i uformuj bułeczki w kształcie litery S. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nadziej rodzynkami. Przykryj bułeczki szmatką i odstaw na pół godziny.

Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i włóż do rozgrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Gdy bułeczki nabiorą złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i podawaj gościom.

Be first to comment