bez bez końca

Slajd7

Niektórzy mówią, że to sam cukier, i że nie ma w niej nic ciekawego. Inni widzą puste kalorie, które nie dają sytości. Dla mnie beza to nieskończone możliwości i wspaniały smak.

Kiedy byłam mała razem z siostrą miałyśmy taką zabawę związaną z jedzeniem różnych słodkich rzeczy. Zanim któraś z nas mogła sięgnąć po kolejną porcję, musiała powiedzieć, co przypomina jej kształt jedzenia, które leżało przed nami na stole. Niezależnie od tego, czy były to bezy, faworki czy zwykły uprażony popcorn, proste jedzenie sprawiało nam zawsze największą frajdę. Do dziś bezy to dla mnie smoki, chmury, zwierzęta i  twarze…

Przygotowałam parę klasycznych bez, a następnie zrobiłam z nimi trzy zupełnie różne desery, żeby przekonać się, jak przygotować bezę, żeby smakowała nieprzekonanym.

 Na pierwszy i najszybszy ogień zrobiłam bitą śmietanę. Dodałam do niej parę kropel aromatu z prawdziwej wanilii i posypałam moją ulubioną ostatnio żurawiną. Pewnie posiekałabym jeszcze kilka pistacji, które przełamałyby słodki smak, gdybym tylko pamiętała o nich dzień wcześniej, robiąc zakupy…

 Przygotowałam czekoladowy ganache ze świeżą miętą. Gdy czekolada wystygła, przełożyłam nią bezy i zabrałam się za sprawdzanie smaku.

 I szybko doszłam do wniosku, że brakuje mi jeszcze jednego smaku. Myśląc o połączeniu wanilii, kardamonu i skórki pomarańczowej, przygotowałam krem angielski. Na talerzu razem z bezą (póki szybko go nie zjedliśmy) wyglądał obłędnie…

Bezy

Składniki:

  • 1 miara białek
  • 2 miary cukru

Nastaw garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, ustaw na garnku miskę i w kąpieli wodnej, nieustannie mieszając łyżką, wymieszaj jajka z cukrem. Nie pozwól, by białka się ścięły. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij miskę znad garnka i ubij mikserem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 5 min w temperaturze 150°C, a następnie przez półtorej godziny w temperaturze 120°C. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezy. Kiedy piekarnik ostygnie, wyjmij bezy i najlepiej gdzieś schowaj, żeby za szybko same się nie zjadły.

Bita śmietana dla dwóch osób

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ubij śmietanę. Dodaj cukier puder i aromat waniliowy. Podawaj!

Chocolate ganache 

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  •  50 ml śmietany kremówki
  • kilka posiekanych liści mięty

Podgrzej śmietanę na delikatnym ogniu. Kiedy śmietana będzie rozgrzana, dodaj do niej czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Schłódź i dodaj posiekaną miętę, a kiedy krem będzie mieć temperaturę pokojową, przełóż nim bezy.

Crème anglaise dla dwóch osób

Składniki:

  •  160 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta kardamonu
  • starta skórka cytrynowa do ozdoby
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Zagotuj mleko na wolnym ogniu, tak by mleko nie wykipiało. Dodaj do niego cukier i kardamon. Kiedy mleko będzie rozgrzane, wbij do niego żółtka i utrzep. Ciągle mieszając, przytrzymaj na ogniu aż krem zacznie robić się gęsty. Zdejmij z ognia, zaczekaj aż trochę przestygnie i podawaj!

1 Comment

Leave a Reply