Tarte au citron czyli tarta cytrynowa

cytryna

W tym tygodniu gotujemy jak prawdziwi Francuzi. A ponieważ kuchnia francuska różni się w każdym regionie kraju, spróbujemy odwiedzić kilka miejsc na mapie i spróbować parę charakterystycznych dań na śniadanie, obiad, deser i kolację.

Zaczynamy od tarty cytrynowej, bo nie da się zacząć lepiej niż na słodko!

Kruche ciasto do tarty:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa cytrynowa:

  • Świeżo wyciśnięty sok z 4 cytryn
  • Skórka z 2 cytryn
  • 120 g cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • Cukier puder do posypania ciasta

A więc… Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto kruche. Masę przełóż na pół godziny do lodówki, a następnie wyjmij i rozwałkuj (wiem, że to głupio brzmi, ale staraj się jak najmniej dotykać ciasto palcami – to naprawdę działa!). Przełóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem formę i wstaw do piekarnika ustawionego na temperaturę 180°C na ok. 15-20 min.

W międzyczasie połącz ze sobą sok z cytryn ze skórką cytrynową i cukrem. Cały czas mieszając, powoli dodaj do masy śmietanę, a później kolejno jaja i żótka.

Przelej masę na kruche ciasto i piec w piekarniku ok. 30 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu, posypać ciasto cukrem pudrem.

 

 

3 Comments

  • Reply January 7, 2013

    lo

    Francuskie gotowanie to coś co lubię BARDZO. Czekam na dalszy ciąg. Zaczęło sie pysznie. Pozdrawiam.

    • Reply January 8, 2013

      Milk&Honey

      Dziękuję! To strasznie miło słyszeć :)

  • Reply October 21, 2014

    Marta

    Do zrobienia masy cytrynowej użyć miksera czy wystarczy trzepaczka?

Leave a Reply