prowansalska zupa z pistou

pistou

Wyobrażam sobie francuską gospodynię domową z Prowansji, która siada w cieniu swojego ogródka, żeby przygotować składniki do zupy z pistou. Obiera marchewkę i kroi cebulę. Czuję smaki świeżych warzyw, które zerwała chwilę wcześniej w ogródku, i marzę, by kiedyś chociaż na jakiś czas przenieść się nad Morze Śródziemne i też przygotowywać tę zupę ze wyhodowanych samemu roślin.
Wiem jednak, że zanim to się stanie, czeka mnie jeszcze wiele zup przygotowanych w naszej małej warszawskiej kuchni. Dlatego biegnę na bazarek, żeby znaleźć najświeższe warzywa na moją własną francuską zupę z pistou.

Składniki na pistou:

  • 2 opakowania świeżej bazylii
  • 10 dag świeżo startego parmezanu
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na zupę:

  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • ziemniak skrojony w kostkę
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki lub kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 2 l rosołu z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • puszka białej fasoli
  • 1/3 szklanki połamanego makaronu do spaghetti
  • sól i pieprz do smaku

Przygotuj pistou – zmiksuj bazylię, parmezan, oliwę i czosnek – i odstaw na bok.
Podgrzej oliwę na dużej patelni i, kiedy ta będzie rozgrzana, usmaż na niej cebulę i czosnek. Po minucie dodaj na patelnię obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Przykręć gaz i smaż 12–15 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i fasolę i smaż kolejne 5 minut.
W garnku zagotuj rosół. Dodaj do niego pomidory z puszki i warzywa z patelni a także połamany makaron do spaghetti. Gotuj 10–15 minut. Dosól i dopieprz do smaku.
Podawaj gorącą zupę z łyżeczką pesto.

Be first to comment