kurczak z 40 ząbkami czosnku

40zabkow1

40 ząbków czosnku – ta liczba zdaje się straszyć każdego, komu opowiadałam o kurczaku, którego przygotowałam. Zupełnie jakby taka ilość tej przyprawy przyprawiła kogoś o… trochę więcej zdrowia.

Kurczak, wbrew ostrzeżeniom osób zainteresowanych, jest pyszny – delikatne kawałki kurczaka i łagodny, a jednocześnie głęboki w smaku, sos czosnkowy pokazują, że Francuzi wiedzą co dobre…

Składniki:

  • udka z kurczaka o wadze 1,5 kg
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 obranych ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • 2 gałązki świeżo zerwanego tymianku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 150 ml gorącej wody
  • sól i pieprz

Rozgrzej oliwę w naprawdę dużym garnku. Dodaj kurczaka i obsmaż po obu stronach. Wyjmij kurczaka, przełóż na chwilę na bok i natrzyj solą i pieprzem.

Do garnka przełóż czosnek, liść laurowy, tymianek i pietruszkę. Na nich ułóż z powrotem kurczaka (piersią do góry). Ustaw na małym ogniu i gotuj godzinę.

Wyjmij kurczaka z garnka, przełóż na bok i przykryj folią aluminiową.

Z garnka wyjmij liść laurowy. Pozostałe składniki zmiksuj dokładnie, aby powstał gęsty sos. Dolej do niego wodę i zagotuj.

Przełóż kurczaka na talerze i polej sosem czosnkowym.

 

Be first to comment