Świąteczne muffiny z żurawiną

ciastka

Święta już za chwilę, a ja klasycznie w lekkim niedoczasie. Choinka wprawdzie już stoi, ale w kuchni dużo pracy jeszcze przede mną. Dlatego w kuchni spędzam czas z autorami moich ulubionych książek – świąteczne muffiny przygotowałam (wprowadzając drobne zmiany w przepisie) wspólnie z Nigellą i jej książką How to Be a Domestic Goddess.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cytryna
  • 60 ml mleka
  • 60 g stopionego masła
  • 1 jajo
  • 150 g suszonej żurawiny
  • cukeir puder do posypania

Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do nich przyprawy. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny z mlekiem. Do mokrych składników dodaj stopione masło i jajo. Połącz wszystkie składniki suche i mokre i dodaj do nich żurawinę. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Gdy wyjęte muffiny ostygną posyp je cukrem pudrem i podawaj z konfiturą domowej roboty albo autorstwa Luks Pomada – małej manufaktury robiącej między innymi cudowną konfiturę z czarnego bzu!

4 Comments

  • Reply December 20, 2012

    Basia

    Ślicznie Ci wyszły :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    • Reply December 20, 2012

      Milk&Honey

      A bardzo dziękuję!

  • Reply December 20, 2012

    Agata

    Pięknie wyglądają. :) Uwielbiam ten kształt foremek.

  • Reply December 23, 2012

    Aga

    Śliczne! A skąd masz takie piękne foremki? ;p

Leave a Reply