chrupki knäckebröd

chlebek good mini

Właśnie skończyłam pierwszą potrawę z przepisu Camili Läckberg i Christiana Hellberga – autorów Smaków z Fjällbacki. I oczywiście nie obyło się bez problemów. Kiedy zaczęłam wyjmować wszystkie składniki, okazało się, że ilość mąki żytniej została podana w litrach, a pszennej w gramach. No ale przecież nie ma problemów, których w kuchni nie dałoby się rozwiązać.

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 1 l letniej wody
  • 700 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonego kminku i trochę ziarenek kminku do posypania
  • łyżka soli

Weź dużą miskę i wlej do niej letnią wodę. Rozpuść w niej drożdże, a następnie dodaj sól, mąkę i kminek. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na części, z których rozwałkujesz kromki knäckebröd. Rozwałkuj, posyp ziarenkami kminku, przełóż na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz ok. 10 min.

Be first to comment