tarta po raz pierwszy!

1 mini

Jeśli tarta, to z serem. Jeśli ser, to z Włoch. Jeśli z Włoch, to ricotta…

Pierwsze wzmianki o serze ricotta sięgają czasów starożytności. Ser przez wieki był uważany za jedzenie dla biedaków. A mimo to, a może właśnie dlatego dziś ricotta jest składnikiem tak wielu popisowych dań kuchni włoskiej: pasty, lasagne, ravioli czy chociażby canollo.

My wczoraj jedliśmy ricottę w nie do końca włoskiej odsłonie, bo na kruchym cieście z brokułami, bazylią i serem.

Tradycyjnej kuchni włoskiej z ricottą w roli głównej spróbujemy, mam nadzieję, już całkiem niedługo…

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 75 g masła
  • łyżka wody

Środek tarty:

  • 250 g sera ricotta
  • 3 jaja
  • 40 g startego pikantnego sera
  • połówka brokułu
  • sól, pieprz i dużo bazylii

Wymieszaj składniki na spód tarty i energicznie ugnieć ciasto. Masę włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Gdy ciasto się schłodzi, wyjmij je i rozwałkuj na blacie, starając się jak najmniej dotykać go rękoma (wiem, że to brzmi głupio, ale uwierz, że to naprawdę działa!). Następnie wyłóż ciasto na formę, ponakłuwaj widelcem i lekko podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

W tym czasie pokrój brokuły i gotuj ok. 10 min. W dużej misce wymieszaj ricottę z trzema jajkami, mlekiem i przyprawami. Gdy brokuły będą gotowe, ostudź je i dodaj do masy.

Przełóż masę do blachy i piecz, aż tarta nabierze złotego koloru!

 

 

2 Comments

  • Reply September 11, 2012

    Dzikowiec

    Wygląda obłędnie! Pozdrawiam :)

    • Reply September 12, 2012

      Milk&Honey

      Dziękuję!

Leave a Reply