pęczaku na pęczki

pęczak 01 mini

Po dłuższej chwili niepisania, ciężko usiąść i zabrać się do pracy. Potrzebowałam przerwy, żeby wrócić  głową pełną pomysłów i odkryć… takich jak pęczak, który do tej pory wydawał mi się paskudną kaszą bez smaku.

Pęczak to duże nierozdrobnione (czyli zdrowe) ziarna jęczmienia. I jak na zdrowe rzeczy przystało, smakuje zupełnie nijako. Ale łatwo to zmienić… i szybko, jak okazało się w niedzielę, kiedy, umierając z głodu, chcieliśmy zrobić obiad w kwadrans.

W lodówce znalazła się:

  • 1 słodka cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 świeże ogórki
  • 3 duże pomidory
  • pierś z kurczaka
  • dymka
  • koperek
  • oliwa
  • ocet winny z białego wina
  • sól i pieprz

Zagotuj wodę i ugotuj w niej pęczak (ok. 15 min). Pokrój cebulę, paprykę, ogórka, pomidory, dymkę i koperek i przełóż do dużej miski. Pokrój kurczaka i podsmaż go na oliwie. Gdy mięso i pęczak będą gotowe, zdejmij je z ognia i ostudź.

W tym czasie wymieszaj 10 łyżek oliwy z 3 łyżkami octu, solą i pieprzem.

Wymieszaj wszystkie składniki. I już!

 

To co, następna kasza gryczana?

Be first to comment