Chutney cebulowy

chutney mini

Podobno cebula jest warzywem, które Polacy jedzą najczęściej. Podobno warzywa smakują najlepiej na słono, nie na słodko. I znowu podobno łączenie owoców i warzyw to nie jest najlepszy pomysł…

No chyba, że przepis pochodzi z Francji i pozwala przygotować naprawdę dobry chutney cebulowy, który pasuje do mięsa (szczególnie czerwonego) i pieczywa (najlepiej z francuskim serem pleśniowym).

I chociaż sos jest banalnie prosty w przygotowaniu, a składniki do jego przygotowania każdy ma w swojej kuchni, to smakuje równie dobrze jak niejedno z dań znajdujących się na liście najdroższych potraw świata…

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 900 g pokrojonej cebuli
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka likieru porzeczkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina (dla mnie jedna łyżeczka) chilli

W szerokim garnku roztop masło z olejem. Dodaj cebulę i smaż 5 minut.

Dodaj cukier, ocet, likier, chilli i sól. Duś na małym ogniu przez półtorej godziny, aż cebula będzie ciemnobrązowa.

Zdejmij z ognia, wystudź i przechowaj w lodówce zanim chutney sam zniknie…

4 Comments

  • Reply September 19, 2012

    Ola

    Myślę że będzie mi smakować :)
    Mam tylko pytanie czy można się obejść bez likieru porzeczkowego?
    Pozdrawiam!

    • Reply September 20, 2012

      Milk&Honey

      Myślę, że tak! Będziesz próbować?

  • Reply October 1, 2012

    Karolka

    Mam chętkę go zrobić, ale mam pytanie- pasteryzować mogę??:)

    • Reply October 2, 2012

      Milk&Honey

      Jak najbardziej! Sama właśnie też szykuję się do zrobienia zapasów na zimę!

Leave a Reply