Miód pomarańcza

talerz123

Podobno stare sprawdzone a najlepiej przekazywane w rodzinie przepisy wychodzą w kuchni najlepiej. W przypadku sałatek są to przepisy na dressing, który doda smaku składnikom, które akurat mamy .

Dzisiejszy dressing miodowo-pomarańczowy wziął się ze znudzenia dressingami na oliwie i coraz bardziej krytycznym stosunkiem M. do sosu balsamico, który ja uwielbiam. To pomysł na lekki, orzeźwiający dodatek do każdej wiosennej sałatki. I szybki, a to dla mnie szczególnie ważne w ostatnim czasie.

A ponieważ sałata zawsze będzie tylko sałatą, dla każdego M. dodałam odrobinę  szynki parmeńskiej.

 

Składniki:

  • rucola
  • pomidorki cherry
  • szynka parmeńska
  • świeży parmezan

a do dressingu:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka musztardy
  • szczypta pieprzu

Wyciśnij sok z pomarańczy. Dodaj miód, ocet, musztardę i pieprz. Wymieszaj, polej sałatkę i gotowe. Nic prostszego!

2 Comments

  • Reply May 1, 2012

    Karola

    Dressing brzmi kusząco. Kusi sok pomarańczowy. A może tak dodać odrobinę soku cytrynowego do tego zestawienia? :-)

    • Reply May 1, 2012

      Milk&Honey

      spróbuję i dam znać jak wyszło ;)

Leave a Reply