Tarte aux épinards czyli tarta ze szpinakiem

tarta

Przepis na ciasto do tarty pochodzi ze starej książki z francuskimi przepisami. Nie wiem, czemu ciasto po wyjęciu z lodówki trzeba jak najmniej dotykać rękoma – ale będę się tego trzymać, bo tarta wychodzi wspaniała. Maślana i chrupiąca. Połączona dodatkowo z aromatycznym szpinakiem jest idealnym lekkim daniem na wieczór po długim dniu.

Składniki:

Ciasto na tartę

  • 175 g pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
  • 4-5 łyżek zimnej wody

Masa szpinakowa

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 15 dag mozzarelli
  • 2 jajka
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • płatki czosnku do dekoracji

Przesiej mąki i wymieszaj z solą. Dodaj masło i wodę a następnie energicznie zagnieć, aż ciasto będzie gładkie; wówczas uformuj kulę i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

W tym czasie pokrój mozzrellę i rozmieszaj jajka a następnie połącz z rozmrożonym szpinakiem. Dodaj gałkę muszkatołową i paprykę. Posól i popieprz.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, starając się jak najmniej dotykać je rękoma. Wyłóż na posmarowaną masłem blachę i piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij tartę z pikarnika, przykryj masą szpinakową i włóż na ok. 30 minut, aż tarta przyrumieni się z wierzchu. Pod koniec pieczenia posyp płatkami czosnku. I już!

2 Comments

  • Reply March 5, 2012

    Agata

    Przepięknie wygląda. Moje ulubione połączenie :)

  • Reply March 7, 2012

    Monika

    Bardzo dziękuję. Chociaż jeszcze daleko mi do zdjęć tak smacznych jak samo jedzenie ;)

Leave a Reply