kurczak w sosie hoisin

hoisin

 

Czasem przyglądam się, ile czasu spędzają w kuchni inni. I mam wrażenie, że wypadam stanowczo blado. Chciałabym móc spędzać całe dnie na eksperymentowaniu i doszlifowywaniu przepisów. Marzę, żeby kiedyś, jak m. wraca do domu zawsze czekał na niego na stole gorący obiad z deserem. Niestety na razie wciąż jeszcze muszę sobie pomagać daniami, które nie wymagają godzin przygotowań. Dlatego dziś będzie efektowny kurczak w sosie hoisin, czyli chińskim sosie ze słodkich ziemniaków (i paru innych składników).

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 12 dag sosu hoisin
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka słodkiej papryki
  • 5 ząbków czosnku

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój kurczaka na centymetrowe paski i wymieszaj wszystkie składniki sosu. Połącz kurczaka z sosem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 20 minut. Podawaj z ryżem. Ależ to proste!

4 Comments

  • Reply March 13, 2012

    Magda

    Bardzo pyszny pomysł na kurczaka!

  • Reply March 14, 2012

    Aga

    A ja nawet to jadłam ;) bardzo smaczne było!

  • Reply March 14, 2012

    Aleksandra

    Takie azjatyckie smaki to coś bardzo w moim typie, chyba w najbliższym czasie wypróbuję, zwłaszcza, że tak szybko się robi. Coś w sam raz na obiad po ciężkim dniu na uczelni :)
    Skąd można wziąć ten sos? Może być w kuchniach świata?

  • Reply March 15, 2012

    Monika

    Kuchnie świata jak najbardziej. a olej sezamowy najlepszy w Marks&Spencer ;)

Leave a Reply