zimowa zupa cebulowa

zupa

Przygotowałam listę zadań na pierwszy od dawna dzień wolnego. W trakcie porządków w kuchni okazało się, że w domu jest trochę cebuli, a ponieważ za oknem szaleje zima, na obiad była dziś aromatyczna, gorąca i rozgrzewająca zupa cebulowa.

Przy okazji, na szczęście zanim zdążyłam namieszać w kuchni, dowiedziałam się, że szalotki nie znoszą smażenia, a zupa cebulowa posypana garścią dobrego sera i podana z kawałkiem bagietki staje się znacznie bardziej wykwintna.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 60 dag cebuli
  • 5-10 dag masła
  • 20 dag bułki
  • imbir, gałka muszkatołowa i 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 15 dag pikantnego sera do smaku

Obierz cebule (najlepiej włóż je najpierw na parę minut do zamrażarki – nie będziesz płakać, krojąc), posiekaj i zeszklij na maśle. Bułkę pokrój, podsmaż na maśle i zalej bulionem. Dodaj cebulę i gotuj 30 min. Zmiksuj, dopraw do smaku i posyp startym serem.

Smacznego!

Be first to comment