Wieprzowina w sosie ostrygowym

1

Kuchnia azjatycka przenosi na koniec świata, pozwalając zapomnieć o tym, co za oknem. Wyobrażamy sobie zatłoczone miasta, ogrody Suzhou, kwitnące wiśnie i targi pełne niedostępnych w Polsce kolorów i smaków. Jej smak jest różnorodny, złożony i wyszukany, a mimo to pełen prostoty i szczerości.

Wybierając się w podróż, nie potrzeba wiele – dwa sosy, jeden makaron i kilka prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Na co więc jeszcze czekasz?

Składniki:

  • 200 g szynki wieprzowej
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 300 g makaronu japońskiego makaronu pszennego somen
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • cebula
  • chili i imbir do smaku
  • oliwa na patelnię
  • czarny sezam

Pokrój obraną marchewkę i brokuły a następnie gotuj przez ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojony czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone na cienkie plastry mięso oraz sos sojowy i ostrygowy. Po ok. 5 minutach smażenia dodaj przegotowane warzywa oraz chili i imbir. Smaż dalej. Przygotuj makaron somen i dodaj na patelnię. Wymieszaj, posyp sezamem i voila.

Be first to comment