Thomas Jefferson i mac’n’cheese

2

Historia mac’n’cheese w kuchni amerykańskiej jest dość wyjątkowa. Pierwszym koneserem, który rozsmakował się w włoskim makaronie z serem (a przy okazji także w lodach) i swoją pasją zaraził Amerykanów był trzeci prezydent USA – Thomas Jefferson.
Pochodzący z bogatej rodziny Jefferson był właścicielem plantacji Monticello w Wirginii, gdzie hodował 330 gatunków warzyw i ziół, które obserwował za granicą i które przywoził z zamorskich podróży.

Jako prezydent Jefferson zatrudniał francuskiego szefa kuchni i nie szczędził na jedzenie i wino – w 1801 roku wydał na nie w sumie prawie 10 000 dolarów – 19 razy więcej niż wynosiła roczna pensja jego przyjaciela i sekretarza.

W czasach, w których żył fanaberie, na które mógł sobie pozwolić, były dostępne jedynie dla wybranych, a mimo to Thomas Jefferson niezaprzeczalnie stworzył podstawy tego, co nazywamy dziś kuchnią amerykańską.

I właśnie dlatego dziś na obiad będzie mac’n’cheese!

Składniki:

  • 2 szklanki suchego makaronu
  • 1 jajo
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 400g pikantnego sera (użyłam Cheddara)
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • słodka papryka dla koloru i smaku

Ugotuj makaron.

W między czasie w osobnej miseczce rozbij jajko a w dużym garnku rozpuść masło, posyp mąką i wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, nieustannie mieszając. Następnie dolej mleko i dodaj musztardę – gotuj na wolnym ogniu, nie zapominając o mieszaniu.

Dodaj jajko i starty ser; wciąż mieszaj, aż sos będzie gęsty i nie będzie w nim grudek.Posól, popieprz i dodaj paprykę do smaku.

Gdy makaron będzie gotowy, wymieszaj go z sosem i podawaj gorący, lub zapiecz w piekarniku ok. 20 minut, aż zrobi się złoty na wierzchu.

 

Be first to comment