klasyczne brownies

brownie

Raz na jakiś czas potrzebuję czekolady. W takich chwilach nie ma nic lepszego niż solidny kawałek domowego brownie. Kiedy za oknem jest jakieś minus dwadzieścia stopni, mogłabym cały dzień spędzić w łóżku, jedząc ciasto popijane gorącą herbatą.

Składniki:

  • 400 g masła
  • 6 jajek
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 230 g mąki
  • 400 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • garść orzechów

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Rozpuść w garnku masło z czekoladą. Czekając, aż przestygną, w osobnej misce wymieszaj mikserem jajka z cukrem i wanilią. Przesiej mąkę z solą do miski i wymieszaj. Połącz z masą czekoladową i orzechami a następnie przelej na blachę.

Piecz ok. 25 minut, aby ciasto było suche u góry a jednocześnie mokre w środku.

Smacznego!

Be first to comment