frytki idealne

frytki

Wprawdzie frytki pochodzą oryginalnie z Belgii, ale Thomas Jefferson, pisząc w 1803 roku o ziemniakach przygotowanych w stylu francuskim zawłaszczył french fries dla kuchni amerykańskiej.

W ramach eksperymentu kupiliśmy czerwone ziemniaki. Zawierają one wiecej cukru, przez co idealnie się karmelizują, dając frytkom piękny rumiany kolor. Przygotowanie trochę trwało, biorąc pod uwagę czas potrzebny na namoczenie ziemniaków, ale kiedy frytki były gotowe i poczuliśmy się, jak w Stanach, nie mogliśmy się
im oprzeć.

Składniki:

  • czerwone ziemniaki
  • olej
  • sól do smaku

Obierz ziemniaki, pokrój i namocz w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie przegotuj ziemniaki
– po 5 minutach odkąd woda w garnku zacznie wrzeć, zdejmij ziemniaki z ognia i odcedź. Dokładnie osusz ziemniaki i rozgrzej olej na patelni, tak aby, gdy przełożysz na nią frytki, zakrył je olej. Smaż, aż będą pięknie rumiane i chrupiące.

Be first to comment