czekoladowe mole z kurczakiem

mole

 

Pora na kolejne danie, które przywędrowało do USA. Mole z kurczakiem, szczególnie popularne na południu Stanów, pochodzi oryginalnie z Meksyku, ale w Stanach stało się „potrawą narodową” serwowaną na Cinco de Mayo – rocznicę zwycięstwa mieszkańców Meksyku nad znacznie silniejszymi wojskami Francji w 1862 roku.

Składniki:
Kurczak

  • 1kg kurczaka
  • cebula
  • łodyga selera
  • 3 liście laurowe
  • szczypta cynamonu
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Mole

  • 2 suszone papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżka niesłodzonego kakao
  • szczypta cynamonu
  • łyżka ziaren sezamu
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 50g gorzkiej czekolady 70%
  • ocet z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Do dużego garnka włóż mięso i wszystkie składniki do kurczaka do dużego garnka, zalej wodą i gotuj przez półtorej godziny.

W tym czasie zalej papryczki chilli dwoma kubkami (ok. 0,6l) wrzącej wody i odstaw na 15 minut.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż posiekane cebulę i czosnek, kminek, cynamon i odsączone papryczki chilli, pamiętając by nie wylać wody, w której się namaczały. Po kilku minutach dodaj sezam i pomidory z puszki; dolej wodę z chilli i gotuj przez ok. 10 min.

Dodaj kakao, sól, pieprz i kawałki czekolady a następnie zmiksuj. Dodaj kilka kropel octu winnego i spróbuj, jak smakuje mole; ewentualnie dopieprz lub dosól.

Gdy mięso będzie gotowe, podawaj kurczaka polanego aromatycznym mole.

Be first to comment