ciasto bardzo czekoladowe

end

Zdarzyło się komuś siedzieć przed piekarnikiem i czekać, aż ciasto w końcu będzie gotowe?

Składniki:

  • 360 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W między czasie na wolnym ogniu rozgrzej masło, czekoladę i szczyptę soli, mieszając nieustannie, aż się rozpuszczą. W osobnym naczyniu rozbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj przez ok. 10 minut a gdy ostudzi się masa czekoladowa, połącz z ubitymi z cukrem jajkami.

Przelej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz ok. 1,5 godziny.

Wyjmij ciasto z piekarnika; gdy ostygnie posyp kakao w proszku lub cukrem pudrem. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.

Be first to comment