chicken tortilla soup

soup_2


Zaczynamy na południu daniem inspirowanym przez kuchnię meksykańską, które znalazłam na blogu Pioneer Woman. Zupa z kurczakiem i tortillą jest idealna na mroźną zimową pogodę. Gorące chili i sycący kurczak rozgrzewa i daje mnóstwo siły po ciężkim dniu w pracy. I chociaż zamarzła nam woda w kranie w kuchni,
po takiej zupie chce mi się gotować!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 1⁄2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka chili
  • 1⁄2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 cebule
  • zielona paryka
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • rosół z kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 100 g suszonej czarnej fasoli (lub odpowiednio więcej czarnej fasoli z puszki)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • oliwa
  • tortille
  • śmietana
  • awokado
  • krojona czerwona papryka

Przegotuj suszoną czarną fasolę (min. 30 minut).

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj kminek, chili, czosnek w proszki i sól. Wetrzyj łyżeczkę mieszanki przypraw i łyżeczkę oliwy w piersi kurczaka. Piecz ok. 25 minut.

W tym czasie rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć cebulę, pokrojone papryki i posiekany czosnek. Gotuj, mieszając; po chwili dodaj resztę mieszanki przypraw, która została po przygotowaniu kurczaka. Dodaj pomidory z puszki, rosół, wodę i odsączoną czarną fasolę. Gotuj na wolnym ogniu, a gdy kurczak będzie gotowy, pokrój i dodaj do zupy.

Godzinę później podpiecz w piekarniku tortille. Do zupy dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszaj.

Podawaj z pokrojonym awokado, kawałkami tortilli i łyżką śmietany.

Be first to comment